100.000 de ani de frumusete

  • 24.12.09
  • 589

 4 ani de munca asidua, 1300 de pagini, 5 volume, 300 de autori din 35 de tari. Astfel se prezinta, in cifre, una dintre cele mai laborioase carti care vorbeste despre frumusete. Dar sa mai adaugam inca un numar: 100.000.

“100.000 de ani de frumusete”. O carte editata de Grupul L’Oreal, intr-un an special, al aniversarii centenarului companiei: O carte ce trateaza modurile de exprimare a frumusetii, descoperind aventura cautarii frumusetii pe parcursul a 100.000 de ani.

Frumusetea este un subiect care incepe odata cu umanitatea, spune Elisabeth Azoulay, directorul editorial al acestui proiect.

Cautarea frumusetii, o aventura continua

300 de cercetatori si artisti din intreaga lume, din 35 de tari, au colaborat la redactarea cartii “100.000 de ani de frumusete”, editata de Grupul L’Oréal. Printre acestia, si profesorul universitar Carol Capita, din cadrul Universitatii Bucuresti, si dl. Dragomir Popovici, din cadrul Muzeului National de Istorie a României.

Cartea “100.000 de ani de frumusete” cuprinde 5 volume, iar la editarea acesteia s-a lucrat aproape 4 ani. Volumele trateaza 5 perioade distincte: presistorie, antichitate si perioada clasica, modernitate, viitor.

Prin editarea cartii “100.000 de ani de frumusete”, L’Oréal a raspuns unei provocari: sa exploreze semnificatia frumusetii de-a lungul a 100.000 de ani.

Cartea 100.000 de ani de frumusete a plecat de la ideea ca, de aproape 100.000 de ani, cautarea frumusetii este neobosita, este o obsesie constanta a umanitatii si corpul uman este, prin excelenta, un mijloc de eprimare a frumusetii. Oamenii si-au pus in evidenta frumusetea fizica printr-o multitudine inimaginabila de metode, definind canoane ale frumusetii care determina noi forme ale trupului, noi culori, decorându-l cu ornamente sofisticate, evidentiind nuditatea sau imbracându-l in vesminte, cu mai mult sau mai putin gust. Toate aceste tehnici si metode de infrumusetare reprezinta o forma de exprimare care reflecta mostenirea culturala individuala, perioada, statutul social. 100.000 de ani de frumusete a strâns laolata antropologi, filosofi, istorici, sociologi si artisti de renume din 35 de tari. Munca lor demonstreaza ca, oricare ar fi modul de exprimare a frumusetii, in orice societate, cautarea frumusetii este determinata de imperative biologice, sociale si psihologice.

Foto: © L'Oreal