4 tendinte in machiaj pentru vara 2008

  • 27.05.08
  • 1359

Contrastele intalnite in cazul tendintelor din coafura se regasesc si in machiaj: look-urile extrem de dramatice, aproape teatrale, alterneaza cu imagini naturale, specifice machiajului de zi.

Acest sezon cuprinde o gama extrem de diversificata, de la look-ul deosebit de artistic, ce pune accent pe profunzimea privirii – in cazul “Ochilor expresivi”, pana la machiaje ce amintesc de “girl next door” sau de priviri de papusa, ca in tendintele “Ten perfect”, respectiv “Accente romantice”. Una dintre tendintele-cheie in machiaj in acest sezon este “Buze indraznete”, care variaza de la albastru si verde, pana la nuante deschise de fuchsia.

ACCENTE ROMANTICE

Accentul romantic este dat de creionul Kohl alb, folosit pe marginea interna a pleoapei inferioare, pentru a crea ochi mari, “ca de papusa” si o privire romantica, visatoare.

Fardul de pleoape e folosit in culorile pamantului – bejuri si marouri deschise, cu un halou de jur imprejurul ochiului, pentru un efect de marire. Pentru varianta accentuata a acestei tendinte se apeleaza la tonuri mai reci: gri-uri si maron-uri inchise.

Se foloseste foarte putina mascara pe genele superioare, spre colt. Sprancenele sunt foarte bine ingrijite, conturate si periate, colorate in tonuri medii.
Pentru buze se apeleaza la tonuri naturale, usor fructate si la o conturare a arcului acestora cu un creion sidefat alb. Pentru un plus de expresivitate, pe centrul buzei inferioare e adaugat un strop de gloss deschis la culoare.

Tendinta intalnita in colectiile: Viktor & Rolf si Nina Ricci.

TEN PERFECT

Machiajul este unul extrem de simplu. Ochii sunt fie complet nemachiati, fie se traseaza o linie discreta pe marginea interna sau o culoare inchisa pe linia genelor inferioare. Sprancenele sunt foarte bine pieptanate.
Tenul este perfect, foarte natural, cu putin luciu pe pometi si frunte. Pentru buze se foloseste doar putin balsam.

Designeri la care apare aceasta tendinta: D&G, Calvin Klein si Stella McCartney.

OCHI EXPRESIVI

Ochiul este machiat cu codite ridicate spre exterior, neexagerate, foarte feminine. Look-ul dramatic este completat de un accent de culoare in unghiul intern al ochiului, imediat sub spranceana. Pentru un plus de expresivitate, pe marginea interna a ochiului se foloseste negrul.

Sprancenele sunt arcuite foarte delicat si date cu un gel pentru luciu, fapt care creeaza senzatia unui machiaj super finisat.

Pometii sunt foarte bine sculptati, iar sub linia lor se foloseste o umbra din fard bronzant, pentru a un look foarte elegant si rafinat.

Buzele sunt machiate cu rujuri naturale, deschise. Centrul buzei este foarte luminos, cu aspect pudrat (aspect care subliniaza partea retro a machiajului). Finisarea buzelor se face cu un creion alb sau bej care deseneaza linia superioara a lor, pe marginea superioara sau imediat peste buze.

Acest machiaj apare in prezentarile: Anna Sui, Prada, Dior si John Galliano.

BUZE INDRAZNETE

“Buze indraznete” este o tendinta prin care culoarea plina revine in forta. Este un manifest al elegantei si puterii, un semn al sofisticarii, al fortei femeii. Trebuie sa stii sa porti un astfel de machiaj al buzelor, care se realizeaza pe un ten perfect.

Ochii, aproape deloc machiati, au sprancenele periate foarte bine, arcuite, corectate si conturate cu creion in nuante deschise si o tusa de fard maro. Arcul sprancenei este rotunjit, dand un aspect cald, bland, fetei.
Uneori, pentru a da o nota de forta, pentru fardul de ochi se folosesc culori mate, clasice si elegante – alb sau bleu puternic – care pot fi purtate ziua. Acestea se aplica pe pleoapa superioara, pana in pliul arcadei. Apoi, pana in spranceana, se contureaza cu nuante neutre. Unghiul intern poate fi machiat pentru stralucire cu un strop de culoare foarte luminoasa: bej, alb sau auriu.

Buzele se contureaza in nuanta rujului, imediat pe langa conturul natural. Forma este foarte armonioasa si, desi este foarte lucrata, nu se exagereaza. Pentru un efect accentuat, rujul se aplica cu pensula, apoi buzele se pudreaza, si se aplica din nou ruj. Nuantele folosite pentru ruj: orange, fuchsia, rosu corai, trandafiriu.

Machiaj intalnit in colectiile: Louis Vuitton, Dolce and Gabbana, Bottega Veneta si Miu Miu.

Un articol de Ana-Maria Gorgonetu Radu, make-up artist Max Factor
Foto: P&G Beauty