6 iulie - Ziua Internationala a Sarutului
- 05.07.12
- 3652
Fiind un fenomem atat de frumos si de intim legat de existenta fiecaruia dintre noi, era logic sa-si castige o zi a lui, in care sa fie sarbatorit cum se cuvine. Daca si tu ai uitat cum e saruti ca Vivien Leigh si Clark Gable in „Pe aripile vantului”, pe 6 iulie, de Ziua Internationala a Sarutului, e cazul sa-ti reamintesti.
Sarutul ca exercitiu
In timpul sarutului, neurotransmitatori alaturi de hormonii fericirii precum endorfina, serotonina si adrenalina sunt produsi, dandu-le celor care se saruta o stare de stres pozitiv. Acest stres pozitiv accelereaza pulsul, care duce la o activitate mai intensa a inimii. Chiar si plamanii fac exercitii in timpul sarutului, datorita respiratiei. Cand saruta, oamenii respira de pana la 60 de ori pe minut, spre deosebire de 20 de respiratii pe minut – in mod normal. In plus, in timpul unui sarut pasional lucreaza 34 de muschi faciali, facand schimbul de sarutari un antrenament perfect pentru prevenirea imbatranirii pielii. Un alt efect secundar demn de luat in calcul: 2 minute de sarut ard aproximativ 15 calorii.
Cocktail hormonal
Cand buzele noastre se ating, miliarde de celule nervoase transmit neurotransmitatori, prin creier, ducand la eliberarea unui adevarat cocktail de hormoni. Femeile, de exemplu, au un nivel mai ridicat al hormonului oxitocina in saliva lor. Acest hormon este cunoscut sub numele de „hormonul dragostei" si provoaca emotii, cum ar fi dragoste, incredere si liniste. Cercetatorii sustin ca exista o corelatie puternica intre hormonul oxitocina si comportamentul uman de stabilire a cuplurilor (Kosfeld Michael, Universität Zürich). De asemenea, bine-cunoscutul „hormon al fericirii" – dopamina - face sarutul si mai special.
Sarutul e sanatos
Sarutul are aceleasi efecte pozitive ca un vaccin. Peste 4.000 de bacterii sunt schimbate in timpul unui sarut intens. Acestea activeaza sistemul de aparare al organismului si astfel intaresc sistemul imunitar. Prin urmare, persoanele care saruta se imbolnavesc mult mai putin. Si nu numai atat - chiar si dintii lor devin mai sanatosi, avand in vedere ca in timpul sarutului se produce mai multa saliva, aceasta continand calciu care ajuta la intarirea smaltului.
Saruti bine?
Potrivit studiilor, 60% dintre barbati si femei sustin ca primul sarut are un impact decisiv in alegerea partenerului. Mai ales pentru femei, sarutul joaca un rol important in gasirea sufletului pereche. De multe ori, primul sarut este cel care determina inceputul plin de emotii sau finalul rapid al unei relatii.
- Citeste si: Ce spune sarutul despre noi?
Nivea sarbatoreste Ziua Sarutului:
Iar pentru ca sarutul tau sa fie fin, catifelat si dulce, NIVEA iti recomanda balsamurile de buze NIVEA Lip Care Vitamin Shake Acai & Wild Apple, pure & natural Milk & Honey si Lip Care Sun SPF 30.
Foto: shutterstock_4934080; Date: 04/29/2011