Campania sociala: „5 portii de legume, fructe sau suc de fructeâ€
- 22.03.12
- 712
Mancam cu intelepciune ca sa traim mai fericiti si sa ne simtim mai bine, asa cum sustine campania „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe”
Legumele, fructele si sucurile de fructe ar trebui sa fie o parte importanta a alimentatiei fiecarei persoane, indiferent de varsta. In multe tari din Uniunea Europeana sunt realizate proiecte dedicate acestei teme, iar de aceasta data a venit randul RomÃÆniei, unde sa va desfasura pentru prima data campania „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe”. Publicul tinta al acestui program sunt mamele care au copii aflati in primii ani de scoala.
Niciodata nu se poate vorbi de „prea multa educatie”
Campania „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe” este un proiect informativ-educational cu caracter prosocial! Principalul sau scop este promovarea stilului sanatos de viata, care consta, mai ales, intr-o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume si suc de fructe, consumate in proportii adecvate. O portie este egala cu un fruct sau cu o leguma de marime mijlocie sau cu cateva bucati mai mici, precum si cu un pahar de suc. Un aspect important al campaniei il reprezinta cresterea gradului de constientizare in randul copiilor si adultilor cu privire la consumul de legume, fructe si sucuri, precum si educatia in jurul acestei idei.
„ In Romania, educatia nutritionala este aproape inexistenta. Rata de crestere a obezitatii si a altor boli metabolice este exploziva, asadar o campanie care urmareste promovarea unei alimentatii sanatoase nu poate fi decat binevenita. Din constatarile mele, dar si din studii efectuate in randul populatiei, consumul de fructe si legume este deficitar in Romania, mai ales din cauza unei slabe informari in privinta beneficiilor pe care fructele si legumele le-ar aduce sanatatii noastre. Este important ca romanii sa inteleaga aceste aspecte si sa fie motivati sa isi modifice modul de alimentatie, ajungand la un consum de 5 portii de fructe, legume sau suc de fructe in fiecare zi.”, declara dr. Serban Damian, specialist in nutritie si medic sportiv:
Campania se va desfasura pe o perioada de trei ani, pana in septembrie 2014. Organizatorul ei este Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri (KUPS). Proiectul este finantat din bugetul Uniunii Europene si al Republicii Polone, precum si din bugetul Fondului de Promovare a Fructelor si Legumelor, administrat de catre Agentia Pietei Agricole din Polonia.
Informatia si educatia
Inainte de inceperea campaniei, organizatorii au cerut sa se realizeze studii care au masurat gradul de constientizare cu privire la consumul de fructe, legume precum si sucuri de fructe, in randul mamelor cu copii cu varste cuprinse intre 3 -10 ani. Cercetarile efectuate au indicat faptul ca numai 17% dintre mamele intervievate au auzit ca legumele si fructele trebuie consumate de 5 ori pe zi, dar 88% dintre ele sunt de acord cu afirmatia conform careia fructele si legumele reprezinta baza unui stil corespunzator de viata.
Cercetarea a aratat, de asemenea, ca 42% dintre mamele intervievate dau din cand in cand copilului suc de fructe sau legume in loc de fructe sau legume. Rezultatul acestor studii arata necesitatea unei educatii a publicului larg in privinta consumului de legume, fructe si sucuri de fructe. Chiar si in aceste conditii, pentru ca gradul de constientizare cu privire la consumul acestora sa creasca, trebuie sa se desfasoare consecvent si pe termen lung campanii care sa determine stabilizarea obiceiurilor alimentare in randul populatiei.
Un aspect important al acestui program il reprezinta consolidarea cunostintelor legate de fructe si legume, bogate in vitamine, minerale si fibre alimentare, pentru ca acestea sa nu fie omise in alimentatie, intrucat sunt de neinlocuit pentru buna functionare si dezvoltare a organismului.
Alimentatia care are la baza legumele si fructele - de neinlocuit!
Legumele, fructele si sucurile de fructe ar trebui sa fie o parte integranta a alimentatiei fiecarei persoane, indiferent de varsta. Deoarece copiilor, de obicei, nu le plac legumele si fructele, rolul important al parintilor este de a-i convinge pe cei mici sa manance in mod regulat legume, fructe sau sa bea suc de fructe. Ce fac tinerele mame pentru a indeplini aceasta sarcina?
“ Cand vine vorba de alimentatie, fructele si legumele sunt pe primul loc, atat pentru mine, cat si pentru familia mea. Mananc fructe si legume in forma lor naturala iar cateodata le inlocuiesc cu sucuri din fructe si legume. Bem suc de fructe in fiecare zi, cel putin o data pe zi. Cel mai des, il consumam dimineata, la micul dejun. Cand cumpar sucuri din comert, am grija sa le aleg pe cele naturale. Fiica mea, Sofia, nu face exceptie de la consumul zilnic de fructe si legume iar ca sa o conving nu trebuie sa folosesc niciun truc. Inca de cand am facut o diversificare a alimentatiei, ea a avut legume si fructe in meniul zilnic si acum e obisnuita cu asta. Incep ziua facand sport, in jur de doua ore si jumatate pe zi. In timpul zilei, consum multe fructe si legume care imi plac si imi imbogatesc dieta cu sucuri. Sofia, fiica mea, ia gustari din fructe si legume intre mese si ca desert.”, spune cunoscuta artista Dana Nalbaru.
In acelasi timp, Corina marturiseste: „ Pentru noi nu exista niciun mic dejun fara fructe proaspete. Cred ca ele nu doar ne insanatosesc, dar ne inveselesc si ziua. Mananc fructe si legume de mai multe ori pe zi - de fiecare data cand vreau sa iau o gustare, prefer sa rontai un mar sau un morcov. Au o savoare aparte, iar gandul ca imi si ajuta organismul, de la piele pana la intregul sistem imunitar, ma face sa am o „relatie” serioasa cu aceste alimente. Robin, fiul meu, mananca fructe si legume proaspete pe parcursul zilei ca si gustari intre mese. L-am invatat ca fructele si legumele proaspete il fac mai fericit asa ca le devoreaza cu pofta, iar eu am grija ca de fiecare data cand e jucaus sa-i amintesc de ultimul fruct mancat. Cand vine vorba de sucuri, cumparam sucuri cu 100% fruct si fara adaos de zahar. Consumam sucuri de fructe de 2-3 ori pe saptamana, in special in diminetile de weekend cand suntem cu totii acasa. Ne adunam in bucatarie si ne jucam cu diverse arome si culori. Eu beau suc de fructe in special dupa concerte, cand sunt obosita. „
Presedintele companiei initiatoare, Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri (KUPS), Julian Pawlak subliniaza si atrage atentia asupra a ceea ce este important in desfasurarea unei astfel de campanii si asupra motivatiei Uniunii Nationale a Producatorilor de Sucuri pentru a o initia.
Legumele, fructele si sucurile de fructe ar trebui sa fie o parte importanta a alimentatiei fiecarei persoane, indiferent de varsta. In multe tari din Uniunea Europeana sunt realizate proiecte dedicate acestei teme, iar de aceasta data a venit randul RomÃÆniei, unde sa va desfasura pentru prima data campania „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe”. Publicul tinta al acestui program sunt mamele care au copii aflati in primii ani de scoala.
Niciodata nu se poate vorbi de „prea multa educatie”
Campania „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe” este un proiect informativ-educational cu caracter prosocial! Principalul sau scop este promovarea stilului sanatos de viata, care consta, mai ales, intr-o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume si suc de fructe, consumate in proportii adecvate. O portie este egala cu un fruct sau cu o leguma de marime mijlocie sau cu cateva bucati mai mici, precum si cu un pahar de suc. Un aspect important al campaniei il reprezinta cresterea gradului de constientizare in randul copiilor si adultilor cu privire la consumul de legume, fructe si sucuri, precum si educatia in jurul acestei idei.
„ In Romania, educatia nutritionala este aproape inexistenta. Rata de crestere a obezitatii si a altor boli metabolice este exploziva, asadar o campanie care urmareste promovarea unei alimentatii sanatoase nu poate fi decat binevenita. Din constatarile mele, dar si din studii efectuate in randul populatiei, consumul de fructe si legume este deficitar in Romania, mai ales din cauza unei slabe informari in privinta beneficiilor pe care fructele si legumele le-ar aduce sanatatii noastre. Este important ca romanii sa inteleaga aceste aspecte si sa fie motivati sa isi modifice modul de alimentatie, ajungand la un consum de 5 portii de fructe, legume sau suc de fructe in fiecare zi.”, declara dr. Serban Damian, specialist in nutritie si medic sportiv:
Campania se va desfasura pe o perioada de trei ani, pana in septembrie 2014. Organizatorul ei este Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri (KUPS). Proiectul este finantat din bugetul Uniunii Europene si al Republicii Polone, precum si din bugetul Fondului de Promovare a Fructelor si Legumelor, administrat de catre Agentia Pietei Agricole din Polonia.
Informatia si educatia
Inainte de inceperea campaniei, organizatorii au cerut sa se realizeze studii care au masurat gradul de constientizare cu privire la consumul de fructe, legume precum si sucuri de fructe, in randul mamelor cu copii cu varste cuprinse intre 3 -10 ani. Cercetarile efectuate au indicat faptul ca numai 17% dintre mamele intervievate au auzit ca legumele si fructele trebuie consumate de 5 ori pe zi, dar 88% dintre ele sunt de acord cu afirmatia conform careia fructele si legumele reprezinta baza unui stil corespunzator de viata.
Cercetarea a aratat, de asemenea, ca 42% dintre mamele intervievate dau din cand in cand copilului suc de fructe sau legume in loc de fructe sau legume. Rezultatul acestor studii arata necesitatea unei educatii a publicului larg in privinta consumului de legume, fructe si sucuri de fructe. Chiar si in aceste conditii, pentru ca gradul de constientizare cu privire la consumul acestora sa creasca, trebuie sa se desfasoare consecvent si pe termen lung campanii care sa determine stabilizarea obiceiurilor alimentare in randul populatiei.
Un aspect important al acestui program il reprezinta consolidarea cunostintelor legate de fructe si legume, bogate in vitamine, minerale si fibre alimentare, pentru ca acestea sa nu fie omise in alimentatie, intrucat sunt de neinlocuit pentru buna functionare si dezvoltare a organismului.
Alimentatia care are la baza legumele si fructele - de neinlocuit!
Legumele, fructele si sucurile de fructe ar trebui sa fie o parte integranta a alimentatiei fiecarei persoane, indiferent de varsta. Deoarece copiilor, de obicei, nu le plac legumele si fructele, rolul important al parintilor este de a-i convinge pe cei mici sa manance in mod regulat legume, fructe sau sa bea suc de fructe. Ce fac tinerele mame pentru a indeplini aceasta sarcina?
“ Cand vine vorba de alimentatie, fructele si legumele sunt pe primul loc, atat pentru mine, cat si pentru familia mea. Mananc fructe si legume in forma lor naturala iar cateodata le inlocuiesc cu sucuri din fructe si legume. Bem suc de fructe in fiecare zi, cel putin o data pe zi. Cel mai des, il consumam dimineata, la micul dejun. Cand cumpar sucuri din comert, am grija sa le aleg pe cele naturale. Fiica mea, Sofia, nu face exceptie de la consumul zilnic de fructe si legume iar ca sa o conving nu trebuie sa folosesc niciun truc. Inca de cand am facut o diversificare a alimentatiei, ea a avut legume si fructe in meniul zilnic si acum e obisnuita cu asta. Incep ziua facand sport, in jur de doua ore si jumatate pe zi. In timpul zilei, consum multe fructe si legume care imi plac si imi imbogatesc dieta cu sucuri. Sofia, fiica mea, ia gustari din fructe si legume intre mese si ca desert.”, spune cunoscuta artista Dana Nalbaru.
In acelasi timp, Corina marturiseste: „ Pentru noi nu exista niciun mic dejun fara fructe proaspete. Cred ca ele nu doar ne insanatosesc, dar ne inveselesc si ziua. Mananc fructe si legume de mai multe ori pe zi - de fiecare data cand vreau sa iau o gustare, prefer sa rontai un mar sau un morcov. Au o savoare aparte, iar gandul ca imi si ajuta organismul, de la piele pana la intregul sistem imunitar, ma face sa am o „relatie” serioasa cu aceste alimente. Robin, fiul meu, mananca fructe si legume proaspete pe parcursul zilei ca si gustari intre mese. L-am invatat ca fructele si legumele proaspete il fac mai fericit asa ca le devoreaza cu pofta, iar eu am grija ca de fiecare data cand e jucaus sa-i amintesc de ultimul fruct mancat. Cand vine vorba de sucuri, cumparam sucuri cu 100% fruct si fara adaos de zahar. Consumam sucuri de fructe de 2-3 ori pe saptamana, in special in diminetile de weekend cand suntem cu totii acasa. Ne adunam in bucatarie si ne jucam cu diverse arome si culori. Eu beau suc de fructe in special dupa concerte, cand sunt obosita. „
Presedintele companiei initiatoare, Uniunea Nationala a Producatorilor de Sucuri (KUPS), Julian Pawlak subliniaza si atrage atentia asupra a ceea ce este important in desfasurarea unei astfel de campanii si asupra motivatiei Uniunii Nationale a Producatorilor de Sucuri pentru a o initia.