Ce este arhitectura in moda? Workshop de arhitectura parametrica

  • 24.04.14
  • 2192
Comunicat de presa

 Workshopul de arhitectura parametrica, Architecture in Fashion, 21-27 aprilie 2014 - o experienta propusa de echipa scolii Parametrica [digi fab school]. ARIAN HAKIMI NEJAD, Arhitect Zaha Hadid Architects Londra – invitat special.


Pantofii, rochiile, camasile, bijuteriile si alte fashion items pe care le purtam zi de zi vorbesc despre noi. Sunt un extenso al personalitatii noastre. Lumea evolueaza, iar moda devine si mai fascinanta, reusind sa introduca in procesul de design tehnologii prin care piesele vestimentare inteleg si se pliaza si mai bine pe corpul uman, creand alta experienta odata ce sunt purtate.

De ce arhitectura in moda? Pentru ca poate sa exprime la fel de bine la scara mica ceea ce exprima la scara mare. Pentru ca ii permite sa testeze lucruri. Pentru ca micul reflecta marele, asa cum si moda face parte, fara sa vrea, din gandul mai mare arhitectural.

architectura in fashion

In Architecture in Fashion se vorbeste, in primul rand, despre PROCESUL DE DESIGN

Dar nu doar despre moda sau arhitectura este vorba, ci despre procesul de design care poate fi la fel de bine aplicat si in alte zone ale designului sau alte domenii. Iti formeaza o gandire ce poate strabate usor orice fel de proiect de design.

Workshopul a fost gandit pentru fashion si product designeri, arhitecti, dar si pentru specialisti din domenii conexe. Studenti sau profesionisti

Daca esti fashion designer, cu siguranta vei fi uimit cat de versatil poate deveni procesul de design si te vei indragosti de complexitatea formelor si a intelesurilor pe care noile tehnologii le pot da conceptelor tale. Daca esti arhitect, te vei indragosti de scara mica la care poti sa iti pui in practica schitele. Echipa Parametrica se adrezeaza si inginerilor, programatorilor, scenografilor sau pur si simplu celor intersati de procesul de design.

3d printing

Thinking outside the box, experiment, 3D PRINTING, laser cutting

Workshopul propune experimentarea atat a ceea ce inseamna fabricatia low-tech, cat si cea high tech. In prima faza invatam ce inseamna sa pliem sau sa cutam materialul, alegand un “primitiv”, pe care mai apoi il vom simula cu ajutorul programelor Grasshopper si Rhinoceros. Dupa mai multe experimente si dupa feedback-ul trainerilor, vom alege un PROTOTIP pe care sa il construim si pe care sa il prezentam, in ultima zi, in fata juriului.

Printarea tridimensionala este posibila pe toata perioada workshopului, fiind sustinuta de cei de la ROBOFUN. Le place sa cerceteze si sa sustina educatia. Toate acestea nu puteau fi posibile fara sustinerea EL-MONT, INFOPRESS GROUP, UMBRELLA HOSTEL, FABLAB BARCELONA, ADOBE, IAAC, RHINOCEROS, care au sprijinit Parametrica inca de la inceputul scolii.

Foto: Dynamic Fields, iulie 2013

Cum arata experienta?
• Experimentam si invatam pas cu pas procesul de design pentru realizarea item-urilor fashion
• Lucram alaturi de participanti din alte tari, cu experienta diversa
• Suntem indrumati de specialisti aflati la cea de-a treia editie a Architecture in Fashion. ARIAN HAKIMI NEJAD, arhitect Zaha Hadid Arhitects, partener Parametrica [digi fab school] si invitatul special, este specializat in design computational, fiind indrumator al multor workshopuri la nivel international. DIANA NITREANU, arhitect Laboratorul de Arhitectura, partener Parametrica [digi fab school], este unul dintre cei trei traineri oficial Rhinoceros din Romania.
• Putem experimenta pe toata perioada workshopului 3D printingul
• Ducem la bun sfarsit un prototip, care va fi ulterior promovat cu ajutorul partenerilor media.