Creatii originale, marca Romanian Fashion Week 2010

  • 16.06.10
  • 1080

Cea de a XII-a editie a Romanian Fashion Week, festivalul modei din tara noastra s-a desfasurat anul acesta pe 9 si 10 iunie, la Iasi. Au fost prezentate 33 de colectii pentru toamna-iarna 2010/2011. Am selectat cateva dintre cele mai originale creatii, pentru a le prezenta cititoarelor si cititorilor Envy.ro.Designerul Andra Clintan a creat un look original, folosind materiale tricotate si blanita, inspirandu-se din traditia Maramuresului istoric. Elementele inovative introduse in colectia “Back To Roots” se materializeaza prin motivele decorative specifice maramuresene, adaptate pe materiale precum matasea, tricotul, dar si pe tesaturi naturale sau pe tricotaje manuale. A abordat o coloristica dominata de griuri si ocru care primesc accente de albastru, galben si orange, in imprimeuri pastelate. Vedeti intreaga ei colectie aici.Dupa cum se poate vedea in aceasta imagine, Lena Criveanu a fost si ea o aparitie spectaculoasa la RFW. Colectia "Zephyr" a Lenei Criveanu porneste de la Art Deco, avand ca elemente de baza figurile geometrice. Ele sunt surprinse si interpretate in mod inedit prin volumetrii si transformari. Toata colectia aici.Acest "Space Boy" aminteste cumva de ideile "nebunesti" ale designerilor,  la moda prin anii '60. Totusi, creatia de mai sus a fost prezentata la RFW 2O1O, de catre Razvan Vasilescu. Vedeti aici, intreaga sa colectie. Analizate cu atentie si facand abstractie de accesoriile menite a da o nota de spectacular show-ului de moda, modele de salopete create de debutantul Razvan Vasilescu, ar putea sa faca parte cu lejeritate din garderoba de strada a barbatilor innebuniti de fashion.Singurul brand de lenjerie prezent la Festivalul modei romanesti de la Iasi, a fost Jolidon. Aceasta piesa este preferata mea, din prezentarea Jolidon toamna-iarna 2010-2011. Creatia de mai sus a avut ca sursa de inspiratie prototipul unicat – Creme Fouette premiat in cadrul Salonului International de Lenjerie de la Paris."Invasion" este o poveste despre "spectacol", care exploreaza fascinatia de a privi si atractia pentru ceea ce este privit, scrie site-ul RFW, despre colectia toamna-iarna 2010-2011, a Mirelei Diaconu. Am remarcat insertiile sale de dantela si transparentele. Este o colectie care denota sensibilitate, zic eu si merita privita cu atentie. Sunt vesminte care pot fi purtate in viata de zi, dand sens feminitatii. Voi enumera aici si materialele folosite de catre Mirela Diaconu: organza, dantela, plasa de corset, jerse, in griuri colorate, nuante de beige, lila, bleumarin, negru - un set de atribute ale Romantismului, nu?


Bonus: O cronica savuroasa si in acelasi timp foarte critica, a prezentei lui Razvan Ciobanu la RFW 2010:

"Razvan Ciobanu e in divort cu MODA la festivalul de moda de la Iasi 2010. De data aceasta insa divortul e reciproc pentru ca ambele parti aflate in "middle age crisis" s-au cam saturat una de alta. Designerul a ales sa fie doar subiect de scandal si barfa mondena in lumea capitalei unde dispretul si grimasa arogantei tin loc de bonjour iar aceasta atitudine se rasfrange acum in zona modei. Doar Irina Schrotter, din prea multa marinimie, il mai sustinc incredintandu-i naiv directia "Men fashion" fara a realiza ca incet e atrasa in zona mocirloasa a modei. Colectia Razvan Ciobanu de pe podiumul de la Iasi e proba de divort. Hainele sunt urate si lipsite de placerea care face din Moda o arta iar din arta investmantarii o placere pentru femeie. Designerul repeta la infinit propriile modele / sabloane, unele de o vulgaritate maxima tocmai pentru ca de 20 de ani s-au tot perindat la periferia sociala romaneasca. Moda insa in 2010 arata total altfel iar Razvan Ciobanu a ramas undeva in capsula timpului".

Asa scrie Octavian Coifan pe blogul lui si ii dau foarte mare dreptate. De fapt, cred ca in acest moment scena de Fashion de la noi este impartita in doua, cea a designerilor de  genul lui Olah Gyarfas si a lui Ingrid Vlasov, necunoscuti la nivelul simtului comun aici, dar care fac furori in afara si designeri de "talia" lui Razvan Ciobanu si a lui Catalin Botezatu, angrenati intr-un anume star-system nemeritat si kitschos.Daca vreti sa vedeti toate cele 33 de colectii prezentate in cele doua zile de moda ardenta la Iasi, consultati pagina festivalului, la sectiunea Designeri.


Fotografii de Kudika.ro


Jullie Sima