Cum ne protejam de soare?
- 02.07.09
- 602
Produsele solare sunt doar una dintre masurile de protectie impotriva soarelui. Afla mai multe amanunte despre UVA, UVB, SPF, precum si despre numeroase masuri necesare pentru a evita efectele nocive ale soarelui.
UVA versus UVB
Radiatiile UVB se fac responsabile de „arsuri solare”, in timp radiatiile UVA cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele.
Asa-numitul „factor de protectie solara” (FPS) se refera numai la nivelul echivalent de arsura (radiatie UVB), dar nu si la efectele similare ale radiatiei UVA. Produsele de protectie solara care asigura protectie numai impotriva radiatiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranta, intrucat acestea permit radiatiilor periculoase UVA sa ajunga la piele.
Produsele existente pe piata pot oferi protectie scazuta ( FPS 6 si 10), protectie medie (FPS 15, 20 si 25), protectie ridicata (FPS 30 si 50) si protectie foarte ridicata – FPS 50+ . Cu toate acestea, practic un FPS peste 50 nu garanteaza cresterea protectiei impotriva arsurilor solare si radiatiilor UVB. Daca aplici corect crema si ai pielea normal, cremele cu protectie medie sunt suficiente.
Protectie 100%?
Comisia europeana atrage atentia asupra folosirii neadevarate a indicatiilor precum „ecran solar total” sau „protectie 100%”. In ciuda unor indicatii intalnite frecvent, precum „ecran solar total” si „protectie totala”, niciun produs de protectie solara nu poate asigura o protectie deplina impotriva radiatiilor UV.
De asemenea, este recomandat sa folosesti produsele de protectie solara doar ca una dintre numeroasele masuri de protectie impotriva soarelui. Alte masuri:
- Evita expunerea excesiva la soare la orele de varf, de obicei intre 11.00 si 15.00;
- In cazul in care nu este posibil sa te adapostesti de soare, acopera-te; palariile si ochelarii de soare iti pot oferi protectie suplimentara;
- Foloseste produse de protectie solara care protejeaza atat impotriva radiatiilor UVB, cat si a celor UVA;
- Evita expunerea directa la soare a bebelusilor si a copiilor mici;
- Aplica cantitati suficiente de produse de protectie solara. Aplicarea corecta a produsului este la fel de importanta ca si alegerea produsului. Pentru a atinge nivelul de protectie indicat de „factorul de protectie solara”, trebuie aplicata o cantitate de 2mg/cm². Aceasta reprezinta aproximativ 36 de grame (6 lingurite pline) de crema de protectie solara pentru un corp de adult. In prezent, consumatorii folosesc de obicei numai aproximativ o jumatate din aceasta cantitate. Aceasta cantitate trebuie aplicata din nou dupa inot sau dupa stergerea cu prosopul pentru a mentine protectia.
Informatii si recomandari oferite de Centrul European al Consumatorilor Romania