DE RETINUT! Cum testam - Lotiunile de protectie solara?

  • 17.06.14
  • 1136
Comunicat de presa

APC Romania (Asociatia pentru Protectia consumatorilor din Romania) impreuna cu Stiftung Warentest – organizatie de consumatori din Germania si sub patronajul ICRT - International Consumers Research and Testing LTD (organizatie unde APC-Romania este membru din anul 2006), a luat parte la testul comparativ realizat pe lotiuni de protectie solara.
Testul include peste 30 de lotiuni, dintre care 18 pot fi achizitionate direct si de pe piata din Romania sau pot fi comandate online. Acesta este al 4-lea test comparativ pe lotiuni de protectie solara la care APC Romania participa. Testul este realizat intr-un laborator acreditat cu o lunga experienta in domeniul testarii comparative pentru produse cosmetice, sub stricta indrumare a organizatiei de consumatori Stiftung Warentest. Produsele testate sunt achizitionate fara a se dezvalui comerciantului motivul real si nu sunt cumparate direct de la producator. Criteriile de testare sunt aceleasi pentru toate lotiunile testate.

O crema de protectie solara este foarte importanta in perioada verii si nu numai. Expunerea indelungata la soare fara protectie poate fi periculoasa si poate avea urmari grave asupra sanatatii imediat sau in timp. Expunerea la soare fara protectie imbatraneste si rideaza pielea. Folosirea unei creme de protectie solara trebuie privita ca o investitie pe termen lung in sanatatea tenului si a pielii dumneavoastra. Cea mai buna protectie contra razelor solare o reprezinta hainele, prin acoperirea pielii in totalitate. Vara acest lucru este mai complicat, iar un bronz frumos este ravnit de mai toata lumea. Totusi, nu tot ce este frumos este si sanatos. Pentru a ajunge la acea culoare a pielii pe care o doriti trebuie sa folositi o crema de protectie solara si sa va expuneti la soare in intervalul orar recomandat. Este de evitat soarele puternic de la amiaza, chiar daca utilizati o lotiune de protectie solara cu SPF (Factor de Protectie Solara) mare (>50). Trebuie sa stiti ca un aemenea produs nu protejeaza in totalitate, oricat de multa cantitate ati utiliza si oricat de des ati aplica pe corp. De asemenea, pentru a beneficia de SPF-ul declarat trebuie sa aplicati pe piele cantitatea recomandata de catre producator, in cazul in care aceasta informatie este disponibila pe recipient sau in ghidul de utilizare. In cazul in care aplicati o cantitate mai mica protectia scade.

Testele comparative pe lotiunile de protectie solara includ 3 directii mari, si anume: protectia pe care o ofera pentru razele solare UVA si UVB, calitatile cosmetice ale produsului si etichetarea, informatiile si ghidul de utilizare de pe recipient sau de pe cutie.

Protectia impotriva razelor solare se testeaza prin masurarea SPF-ului si a protectiei impotriva razelor de tip UVB. Majoritatea lotiunilor de soare au un SPF mai mare decat cel declarat, dar exista si produse cu un SPF mai mic. Diferenta de SPF o regasiti in rezultatul testelor. Protectia impotriva razelor de tip UVA este testata conform raportului recomandat de COLIPA prin valoarea SPF-ului pretins si protectia efectiva contra razelor UVA.

Exista doua tipuri de raze ultraviolete care pot afecta in mod negativ pielea. Diferenta intre aceste doua tipuri de radiatii ultraviolete este lungimea lor de unda. Razele UVA au lungimi de unda cuprinse intre 400nm si 315nm, iar razele UVB au lungimi de unda cuprinse intre 315nm si 280nm.

Razele UVB ataca pielea la suprafata, provocand arsuri (B vine de la "burn"- a arde in limba engleza), iar razele UVA penetreaza in profunzime atacand colagenul care da pielii elasticitate (A vine de la "ageing" - imbatranire in limba engleza). Cu toate ca razele UVA nu provoaca arsuri, ele sunt cele care creeaza probleme in straturile mai adanci ale pielii, avand efecte nocive pe termen lung. Exista multe creme de protectie solara care nu protejeaza impotriva razelor UVA, asa ca e bine sa verificam intotdeauna ambalajul.
Razele UVB provoaca arsuri ale pielii, riduri, imbatranirea prematura a pielii si creeaza riscul aparitiei cancerului de piele. Toate cremele de protectie solara protejeaza impotriva razelor UVB.

Atunci cand va aplicati pe piele o lotiune de protectie solara presupuneti ca va protejati impotriva arsurilor provocate de razele solare, a cancerului de piele si a ridurilor. Dar cercetarile au aratat ca utilizatorii ar putea beneficia de mai putin de jumatate din protectia impotriva arsurilor specificate pe etichete, deoarece nu aplica cantitatea suficienta. Mai mult decat atat, testele noastre efectuate pe 18 lotiuni de protectie solara, au aratat ca unele dintre acestea asigura protectie minima impotriva radiatiilor UVA care pot cauza cancerul de piele si imbatranirea. UVA nu este luat in considerare in Factorul de

Protectie Solara (SPF) care asigura protectia impotriva radiatiilor UVB, o lungime de unda diferita care poate cauza cancerul de piele si arsuri solare.
Am testat SPF-ul celor 18 lotiuni la 15 minute dupa aplicare. Produsele care au specificat pe eticheta rezistenta la apa au fost testate si dupa introducerea in apa. De asemenea, toate produsele au fost testate pentru protectia UVA fara introducerea in apa.
Multe lotiuni de protectie solara contin nanoparticole de oxid de zinc si dioxid de titanium chiar daca probabil nu veti vedea termenul NANO specificat pe etichete. Daca aplicarea acestor nanoparticule va poate afecta sanatatea nu este inca stiintific dovedit. In general, nu aveti nevoie de aceste nanoparticule pentru a beneficia de protectie superioara, au aratat testele noastre pe cele 18 produse. Nanoparticulele din cele doua elemente chimice sunt folosite in cremele de protectie solara deoarece actioneaza ca o bariera fizica intre piele si razele soarelui si au proprietatea de a reflecta razele nocive. Cei doi compusi se prezinta ca o pulbere fina, iar pe langa ei, in compozitia lotiunilor de protectie solara, mai intra si diferiti agenti hidratanti pentru a oferi pielii elasticitate.

Majoritatea produselor testate au un SPF mai mare decat cel anuntat pe ambalaj. Exista totusi produse testate care au SPF mai mic decat cel specificat pe ambalaj.

Factorul de Protectie Solara (SPF) a fost verificat in vivo dupa metoda “COLIPA” publicata in 2006 de producatorii de lotiuni de protectie solara, conform cu recomandarile internationale.

Testele UVA au fost efectuate in vitro, dupa recomandarile “COLIPA” publicate in 2007. S-a masurat trecerea razelor ultraviolete de-a lungul unui strat subtire de produs aplicat pe placa de plexiglas. Pentru aceasta laboratorul a recurs la mai multe masuratori, inainte si dupa iradiere.

Calitatile cosmetice analizeaza lotiunea de protectie solara din perspectiva unei lotiuni de corp. Consistenta si textura, daca albeste, ce senzatie de lipiciozitate confera, parfumul, absorbtia in piele si senzatia de dupa aplicare sunt analizate pentru fiecare produs in parte. Calitatile cosmetice se insumeaza intr-un rezultat total.

Etichetarea, ghidul de utilizare, informarile, avertismentele atat de pe recipient, cat si de pe cutie sunt verificate. Etichetarea este privita din punctul de vedere al educarii consumatorilor. Multi dintre consumatori nu stiu cum sa foloseasca o lotiune de protectie solara, in sensul ca nu aplica cantitatea suficienta pe piele, nu stiu ce inseamna SPF-ul si nu stiu ce tip de lotiune sa aleaga. Informatiile, avertismentele sunt utile pentru constientizarea faptului ca razele solare pot fi periculoase si ca o lotiune de soare nu ofera protectie totala. In functie de tipul de piele in care va incadrati trebuie sa alegeti lotiunea de soare cu SPF-ul adecvat.

Limita minima a factorului de protectie solara – SPF este 6. Orice lotiune de protectie solara trebuie sa asigure un factor de protectie de minim 6. Factorul de protectie solara maxim etichetat trebuie sa fie 50+ sau 60 (pentru un produs etichetat cu un factor de protectie 50+, factorul de protectie efectiv masurat trebuie sa aiba valoarea 60 sau peste aceasta valoare).
Urmatoarele categorii si valori ale factorilor de protectie solara – SPF sunt recomandate de catre “COLIPA” inca din aprilie 2005:
• Protectie slaba : SPF 6-10
• Protectie medie : SPF 15-20-25
• Protectie mare : SPF 30-50
• Protectie foarte mare : SPF 50+

In urma rezultatelor testarii comparative si a rezultatului total obtinut, APC-Romania recomanda spre achizitionare, din lotul celor 18 produse, toate produsele cu exceptia produsului „Eco Cosmetics Sol Creme SPF 30”. Trebuie sa mai facem mentiunea ca, daca anul trecut produsele Nivea ocupau podiumul, anul acesta primele 3 locuri din punctul de vedere al rezultatului total le-au obtinut urmatoarele produse: Vichy - Capital Soleil Family Sollotion SPF 30, Protectyl Vegetal – Sonnenschutz - Spray 3in1, Cien - Sun Lotion Classic.

Aici puteti vedea si testul comparativ

Etichete:

Zara Bershka Stradivarius magazin online massimo dutti online oysho zara online zara magazin online retsina preparate sofisticate restaurant mediteranean fructe de mare stil scandinav sandale pantofi ecco pantofi ECCO Primavara/ Vara 2014 tendinte pantofi primavara 2014 bsb imprimeuri florale tendinte 2014 detalii metalice imprimeuri etnice printuri grafice printuri tropicale bijuterii supradimensionale detalii sporty imprimeuri college pantofi moda de strada selfie selfeet shoefie social media jeans Lee Cooper jeans skinny jeans boyfriend jeans straight Corina Vladescu broderie bumbac aerat kilograme in plus cura de slabire diete coafuri tendinte coafuri 2014 tendinte coafuri primavara 2014 coafuri 2014 costume de baie 2014 tendinte costume de baie costume de baie victoria's secret 2014 cosmetice frumusete sanatate dermato cosmetice argan depilare ceara alba benzi depilatoare perle de ceara depilatoare loreal imaginea loreal zoe saldana ambasador l'oreal h m alexander wang coachella dove deodorant culori Dove Invisible Dry antiperspirant spray antiperspirant filme filme fashion the great gatsby tinute de vara garderoba tendinte vara 2014 tendinte vara 3d printing laser cutting architecture in fashion campanie contraceptie rochii de seara rochii elegante rochii dantela rochii scurte cristallini culoarea anului baby blue bijuterii bijuterii cu pietre semipretioase alina predoiu madalina dorobantu pas du tout the place parfum apa de parfum apa de toaleta hamuri de piele alexandra abraham incubator107 machiaj harajuku machiaj conteporan cultura japoneza machiaj make up ochelari de soare Murmur andreea badala ochelari rotunzi katia guzun borsete bumbag farmec sampon sampon antimatreata sampon nutritiv sampon multivitaminizant sampon regenerant implanturi mamare marirea sanilor interventii marire de sani mamografie cancer mamar rochii mireasa rochii de mireasa pronovias sandale tendinte incaltaminte vara 2014 hamul din piele life in color petrecere cu vopsea plaja loft mamaia roger sanchez slabire stela popescu google house google nexus chromebook pixel google play google maps instagram cannes festivalul cannes ten uscat apivita hidratarea pielii ten mixt-gras ten norma ingrijire holistica crema aqua vita suncare avene apa termala avene lacuri de unghii top coat Missoni genti DKNY burberry tote bag just cavalli mulberry costume de baie coafuri vara stil avon bgs violenta femei abuzate dictionar de stil french look samsung samsung galaxy smartphone costum baie buline costum de baie cu imprimeu floral costum de baie cu imprimeu antioxidanti beta caroten resveravit vitamina c coenzima q10 adidas pantofi sport pharell MAC lipstick mac lipgloss mac lipgloss stephan pelger masina de spalat samsung masina de spalat cosmetic plant crema antirid crema bioliv crema matifianta desigual seminaked afi cotroceni costum de baie dintr-o piese costum de baie bikini costum de baie cu print lisca ulei de argan sampon jojoba sampon keratina masca de par cu ulei de masline responsabilitate sociala campanii sociale pentru femei lotiuni de protectie solara factor de protectie soalra