Falling in love in Italy

  • 21.10.10
  • 628

 Falling in love in Italy, titlul oficial al celui de-al 19-lea Calendar Lavazza, un crez pe care Lavazza il promoveaza cu mandrie de multi ani multumita unui sir intreg de fotografi de renume international, chemati sa-si ofere viziunile lor unice, personale despre “Belpaese”.

Prezentat presei internationale in Milano, oras cosmopolit cu o puternica identitate italiana, impregnat de pasiuni citadine, contemporane, calendarul Lavazza s-a dovedit a fi un obiect pretios pentru colectionari si iubitorii de fotografie din toata lumea.

Evenimentul a fost celebrat printr-o petrecere privata pe Navigli – canalele istorice, candva navigabile ale orasului, acum locul cel mai romantic din Milano - la Ecliss, tansformata intr-un loc de intalnire nou nout: o eleganta “Gradina a lui Cupidon”, in care oaspetii sunt introdusi intr-o atmosfera romantica si plina de umor.

Urmand editia 2009, in care Annie Leibovitz a descris marile valori ale Italiei, si editia 2010 in care Miles Aldrige a ilustrat cateva dintre renumitele cantece italienesti, este randul lui Mark Seliger, faimosul fotograf de portrete american, sa imortalizeze esenta “italienismului”. Lucrarile lui Seliger sunt expuse in muzee si galerii de arta din toata lumea, fiind binecunoscut pentru faimoasele si creativele instantanee care transforma viata reala in arta. Ca si pentru editiile anterioare, directia artistica pentru Calendarul 2011 a fost incredintata agentiei Armando Testa.

Subiectul “Amore” — mai clar, a te indragosti in Italia, este una dintre acele teme originale, neobisnuite, care constituie o adevarata provocare pentru un fotograf, dar care ii permite si etalarea stilului si a personalitatii proprii. Lavazza a ales inca o data sa vorbeasca despre stilul italian de viata, deoarece, in Italia, asa cum se spune si in Calendar, “poate este ceva in aer care aprinde pasiune. Sau, poate frumusetea arhitecturii si a peisajelor este cea care starneste in mod firesc cel mai nobil sentiment dintre toate: iubirea”.

In fotografiile facute pentru 2011, Seliger capteaza aerul romantic si senzual al intalnirii dintre doi indragostiti: simbolismul, frumusetea estetica a sentimentului ca te indragostesti intr-o tara in care totul este arta – privit prin ochii unui cuplu de indragostiti sau ai unui fotograf cu talent.

Seliger portretizeaza iubirea intr-un mod nemediat si amuzant, jucandu-se cu peisajul clasic italian, umpland cu placere atmosfera fiecarei fotografii, printr-un stil direct, universal inteles.

Trecandu-le prin lentilele camerei sale, Seliger dezveleste secretele acelei Italii fara varsta, tara a iubirii, unde frumusetea, arta, natura si istoria iti modeleaza si cotropesc constiinta, conducandu-te inevitabil spre sentimente frumoase, de iubire. Sunt sase povesti de dragoste diferite, spuse intr-un mod vesel sau suprarealist, separate in timp: “sase momente de intimitate in care ii gasim pe el, pe ea si cafeaua”.

Un peisaj din Toscana, apele crescute ale Venetiei, balconul lui Romeo si Julieta, stancile Faraglioni din Capri, o gradina fermecata din Florenta, o poveste de dragoste din Neapole sunt decoruri perfecte, care adauga ritm si armonie povestilor din pictorialul lui Seliger, in care sugestiile artistice se imbina cu acea calitate specifica fotografului american: talentul de a folosi fotografia pentru a surprinde atmosfera, si in acest caz senzualitatea unei scene anume.

“Sa fii fotograf inseamna si sa fii in stare sa te amplifici, sa creezi o situatie credibila, doar asa vei putea reda legaturile dintre oameni” explica Mark Seliger. “Trebuie sa poti inventa o poveste pe care atunci cand o spui, sa o vezi devenita reala. Ce m-a facut pe mine sa ma indragostesc de Italia a fost “amestecul” de oameni, aici este o anume calitate a vietii care face ca Italia sa fie intr-adevar unica”.

Printre modelele fotografiate in calendarul 2011, iti atrage atentia un cuplu: actrita americana Olivia Wilde si sotul sau, regizorul Tao Ruspoli, protagonistii fotografiei din insula Capri.

“Cum ai putea sa nu te indragostesti de Italia? Nu am intalnit pe nimeni care sa nu se fi indragostit de Italia dupa ce a vizitat-o - comenteaza actrita – fie din cauza arhitecturii ei, a oamenilor sau doar a bucatariei italienesti, este imposibil sa nu iubesti aceasta tara” a comentat ea pe platou. Olivia s-a simtit deosebit de bine si in largul ei fiind fotografiata cu o ceasca de cafea aburinda in mana, dupa cum marturiseste: “un alt motiv pentru care iubesc Italia este cultura cafelei. Acum, maritata fiind cu un italian, sunt mai pretentioasa. La filmarile pentru Dr. House am cerut o masina de facut espresso. La inceput au ras cu totii de mine, dar mi-am spus ca in final imi vor multumi! Acum, fiecare membru al echipei isi incepe ziua cu un espresso facut de mine!!”

In afara acestui faimos cuplu, celelalte modele au fost Bill Gentle, un Cupidon amuzant care decoreaza coperta calendarului si care mai apare in ultima fotografie, care incheie “povestea” spusa de Seliger, Enrique Palacios, Noot Seear, Cedric Bihr, Liliana Dominguez, Alessandro Giallocosta, Violet Budd, Jeisa Chiminazzo si Ivan Olita, din celelalte sase fotografii.