In cautarea sutienului potrivit - cum alegem ceea ce ni se potriveste
- 25.02.10
- 905
Inca de la inventarea micului accesoriu au fost starnite in randul femeilor reactii dintre cele mai diverse. Initiala reticenta cu care a fost privit sutienul din cauza faptului ca a fost asociat cu o incatusara a femeii, pana la imbratisarea lui si mai tarziu promovarea la scara larga – sutienul a avut o istorie lunga pana sa ajunga accesoriul care este astazi purtat de catre femei din lumea intreaga.
Scurta istorie a sutienului
Istoria si civilizatiile demonstreaza faptul ca mentalitatea sufera schimbari care se reflecta in imbracaminte, haine si stil. Daca pentru femeile din Grecia antica, de exemplu, faptul de a–si arata bustul pline de mandrie era ceva absout firesc acest lucru s-a schimbat ulterior cand exibitionismul de acest gen a fost interzis si astfel au fost inventate sutienele, in forma initiala destul de rudimentara. De la corsete incomode si inestetice, la “sustinatori de sani” din materiale inconfortabile pana la sutienul in forma finala pe care o cunoastem astazi a fost parcurs un drum lung si anevoios.
Marele avantaj al femeii moderne este acela ca poate sa isi aleaga orice model doreste si se potriveste cu structura corpului, reusind sa arate sexy insa si confortabil in acelasi timp. In ciuda fluxului de informatii care circula in mod constant se pare ca exista uneori lacune in privinta alegerii acestei piese vestimentare deosebit de importante in tinuta feminina. Sutinenul este piesa de rezistenta care te poate face sa te simti in centrul atentiei sau dimpotriva care iti poate produce discomfort si neplacere, stricandu-ti toata dispozitia. Prin urmare cum ne alegem sutienul potrivit? Care sunt criteriile pe baza carora optam pentru un anumit model? Ce tipuri de sutiene exista si care este cel mai potrivit pentru tine?
Sa incepem incursiunea in lumea sutienelor prin cateva detalii elemetare:
Criterii de alegere a sutienului
Desi exista mai mult decat suficiente optiuni, nu toate femeile reusesc sa isi gasesca sutienul potrivit in care sa se simta bine. Si mai ingrijorator este faptul ca uneori aleg aceeasi marime chiar daca nu se potriveste, aleg in graba sau doar pe considerente estetice reusind sa faca mai mult rau ulterior.
In momentul in care iti alegi un sutien, pentru a-ti da seama daca este potrivit, trebuie sat ii cont de cateva elemente precum:
-marimea cupelor: daca sunt prea mari si nu acopera sanul atunci se va crea un gol intre piele si material. Daca sunt prea mici atunci vor incorseta sanul provocand leziuni la nivelul ligamentelor.
-materialul: alege pentru purtarea zilnica un sutien din bumbac deoarece permite pielii sa respire si nu provoaca alergie sau iritatii. Incearca sa eviti pe cat posibil sutienele cu sarma deoarece sunt destul de nocive prin efectul pe care il au la nivelul sustinerii fortate a sanilor.
-marimea bretelelor: aceasta poate fi reglata destul de usor insa acorda atentie felului in care se muleaza pe corp, daca banda se ridica inseamna ca este prea mare iar daca lasa urme pe piele inseamna ca este prea mica.
Pentru a nu alege ‘din ochi’ un sutien trebuie sa stii care este marimea ta. Aceasta se poate calcula destul de usor prin masurarea circumferintei toracelui sub sani, masurarea piepului in partea proeminenta si calcularea cupei prin diferenta dintre cele doua rezultate obtinute anterior. Astfel, un rezultat mai mic decat 2,5 cm te va plasa in aria persoanelor cu cupa A, intre 2,5 si 5 cm– cupa B, mai mare decat 5 cm – cupa B, peste 7,5 cm – cupa D. Daca nu te incadrezi in aceste masuratori, nu este nicio problema deoarece exista sutiene speciale sau chiar la comanda care iti vin in ajutor.
Tipuri si modele de sutiene
-Sutienele cu burete: acestea sunt special create pentru a adauga cativa centimetri femeilor care isi doresc un decolteu mai generos. Modelele de acest gen vin si cu optiunea indepartarii buretilor, in functie de ocazie sau dispozitie.
-Sutienele push-up: ofera o ridicare naturala a sanilor. Nu exagera prin acest efect doarece rezultatul poate fi contrar asteptarilor, si anume artificial sau chiar ridicol. Trebuie sa ai in vedere faptul ca sutienul nu iti poate schimba conformatia ci doar subliniaza anumite forme feminine ale trasaturilor tale.
-Sutienele cu efect de minimizare: ofera un aspect mai suplu femeilor cu bustul prea mare.
-Sutienele discrete: ofera posibilitatea purtarii in voie a hainelor stranse pe corp deoarece creaza o forma natura a bustului.
-Sutienele speciale pentru exercitii fizice si bustierele: acest tip ofera posibilitatea miscarii in voie in timpul practicarii unui sport. Acesta este deosebit fata de sutienul de zi cu zi deoarece este mult mai compact, acoperind cu success intreg bustul pentru a evita disconfortul, materialul din care este facut permite pielii sa respire in voie iar bretelele sunt mult mai late.
- Sutienul cu jumatate de cupa: dupa cum ii spune si numele acest sutien are doar partea inferioara in alcatuire, lasand partea superioara a sanului libera pentru un efect special.
- Sutienul fara bretele: pentru tinutele decoltate sau de ocazie in care ai nevoie de sustinerea bustului fara efecte vizibile. Exista si varianta cu bretele detasabile sau cu bretele ‘invizibile’ pentru a garanta acelasi efect subtil.
- Sutienul pentru femeile insarcinate: In timpul sarcinii sanii se maresc devenind mai grei si sensibili. De aceea este necesara sustinerea lor prin sutiene extensibile, practice si comode.
Astfel, oricare ar fi optiunea ta in materie de lenjerie, poti sa te simti atragatoare printr-un sutien potrivit din dantela, bumbac, cu push-up, sport, trendy, sexy si lista poate continua. Iar magazinele iti stau la dispozitie cu modele dintre cele mai variate -alege ceea ce ti se potriveste si simte-te bine in pielea ta!
Emma Dobre