Ingrijirea buzelor vara

  • 07.08.08
  • 979

Fie ca suntem la mare sau la munte, atunci cand ne expunem la soare prea putini dintre noi ne protejam buzele si tinem cont doar de ten sau de pielea corpului.
Ceea ce nu stim de fapt este ca buzele in starea lor naturala nu sunt ferite de efectele soarelui din cauza faptului ca stratul exterior al acestora este foarte fin.
De asemenea, buzele nu contin melanina, pigmentul natural al pielii care protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale razelor solare. Drept urmare, acestea se bronzeaza greu, dar se ard foarte usor.Chiar si saliva actioneaza ca o lupa care poate intensifica efectul nociv al razelor solare asupra buzelor.
Fara asigurarea vreunei protectii adecvate, buzele pot fi afectate de expunerea indelungata la soare. Din cauza razelor UV, colagenul, proteina care confera elasticitate si rezistenta buzelor si le apara de formarea ridurilor, poate fi puternic alterat. Acest fapt duce la aparitia ridurilor si liniilor fine in jurul gurii.

Sensibilitate crescuta la copii si adolescenti
Ridarea si imbatranirea prematura nu sunt singurele efecte negative produse de soare. Aproximativ 90% din totalul imbolnavirilor sunt cauzate de expunerea la soare.
In cazul buzelor, cele mai vulnerabile sunt cele ale copiilor si adolescentilor. Studiile arata ca expunerea peste masura la soare in primii 18 ani de viata poate cauza probleme care sa duca pe parcursul vietii la aparitia cancerului de piele.
Unul dintre efectele nedorite datorate neprotejarii buzelor de razele soarelui este si aparitia unor vezicule minuscule pline cu lichid (herpes). De aceea, o protectie adecvata a buzelor poate duce la prevenirea aparitiei acestor leziuni.

Protejeaza-ti buzele pe tot parcursul anului
Buzele trebuie ferite de soare pe tot parcursul anului. Razele UV sunt prezente permanent indiferent daca suntem in ianuarie sau iulie.
Desi nivelul de ardere a razelor de tip UVB (cele care ataca pielea la suprafata) scade substantial in lunile reci, razele daunatoare de tip UVA (cele care patrund in piele si afecteaza colagenul) sunt prezente la nivel constant pe tot parcursul anului. Astfel, buzele pot suferi din cauza soarelui chiar si in zilele innorate, mai ales ca norii nu filtreaza razele UV.
Majoritatea dintre noi stie ca soarele este reflectat de nisip si apa, care intensifica efectele de ardere, dar acest lucru este valabil si pentru zapada. Mai mult, zapada reflecta aproape 80% din razele soarelui, in timp ce nisipul numai 20%.

CUM NE PROTEJAM BUZELE DE RAZELE UV ?
“Protectia buzelor in cazul expunerii la soare se face prin folosirea produselor tip balsam sau ruj care contin factori de protectie (SPF).
Este important sa nu plecati de acasa fara sa se aplicati balsam de buze si in plus sa reaplicati frecvent aceste produse pe toata perioada expunerii la soare” declara Florin Dumitru medic specialist dermatolog, consilier al Clubului Dermoconsumatorilor City Pharma.
Pentru a fi siguri ca va protejati adecvat buzele cereti farmacistului gel sau balsam de buze cu SPF 15 sau chiar 20.
Daca mergeti la mare sau la piscina asigurati-va ca produsul folosit este rezistent la apa si ca va poate astfel oferi protectie in apa 80 de minute sau mai mult.
Produsele dermatocosmetice de tip balsam de buze cu factori de protectie nu trebuie sa lipseasca din trusa de machiaj a doamnelor.
Mai multe informatii despre recomandarile specialistilor si despre produsele care te feresc de razele soarelui pe tot parcursul anului gasiti pe www.dermocityclub.ro