Kilodramele femeilor sau de ce nu functioneaza dietele

  • 10.04.14
  • 2093

Nu stiu altele cum sunt, dar in jurul meu toata lumea vorbeste si tine cate o dieta. Fiecare cu dieta ei sau toate cu aceeasi dieta, nici nu mai conteaza ce gust are mancarea, important este sa dai jos kilogramele care nu iti convin. Nici nu se cunosc bine si deja incep sa faca schimb de diete si de carti de nutritie, nicidecum de numere de telefon, cum ar fi firesc. Usa frigiderului, odata plina cu mesaje amuzante sau magneti adusi din vacante, acum este acoperita de tabelul cu proteine, carbohidrati si calorii. Cumva, viata se organizeaza in jurul unei diete care nu face decat sa aduca dezamagiri si probleme de sanatate.

Incercand sa ies dintr-o discutie despre diete, am dat de discursul neurologului Sandra Aamodt, din cadrul unei conferinte TED, care ne explica, dragelor, cum, de fapt, creierul este seful caloriilor, el este cel care decide cand si cat mancam. "Ca neurolog, mi-am pus întrebarea: de ce e atat de greu? Evident, greutatea depinde de cat de mult mananci si de cate calorii arzi. Ceea ce multa lume nu stie este ca foamea si energia sunt controlate de catre creier, fara ca noi sa constientizam asta. Creierul lucreaza in mare parte ”in culise”, iar asta e un lucru bun, pentru ca mintea constienta - se tulbura foarte usor. E bine ca nu trebuie sa-ti amintesti sa respiri cand te uiti cu atentie la un film. Nu uiti cum sa mergi îi timp ce te gandesti ce sa mananci la cina." - spune Sandra. 

Tot Sandra ne ofera cateva sugestii despre cum sa avem o viata lipsita de obsesii in ceea ce priveste kilogramele. Pentru ca, in mod evident, acest lucru este posibil. Exista viata fara dieta!

"Invatati sa va intelegeti corpul, ca sa mancati cand va este foame si sa va opriti cand va saturati. Practic, luam in greutate pentru ca mancam cand nu ne e foame. Cum sa nu te ingrasi? Permite-ti sa mananci atat cat vrei, apoi da-ti seama ce te face sa te simti bine. Stai jos cand manânci si nu laaa nimic sa te distraga. Gandeste-te la cum te simti cand incepi sa mananci si cand te opresti si lasa foamea sa decida cand te ridici de la masa." - Sandra Aamodt

Dar mai bine sa urmarim cu atentie discursul Sandrei si, macar pentru 13 minute, sa uitam de calorii, grasimi si carbohidrati.Departe de orice dieta, inchei cu gandul ca viata este prea scurta sa calculam caloriile si sa avem grija sa nu cumva sa amestecam carbohidratii cu proteinele.
Sursa foto Shutterstock femeie in lupta cu mancarea fast food