Povestea unui brandy

  • 23.07.09
  • 441

Brandy-ul, numit si „licoarea zeilor”, este o bautura alcoolica tare obtinuta prin distilarea vinului si prin invechirea acestuia in butoaie de stejar.

Povestea Brandy-ului ia nastere in vita de vie, aceasta fiind atent urmarita de catre specialisti inca de la primele lucrari de primavara si pana la momentul crucial al culesului.

Soiurile de struguri destinate distilarii sunt soiuri tardive cu buchet fin, albe, cu aciditate fixa ridicata si continut scazut de zaharuri, din zone specifice calcaroase. Vinurile din care ALEXANDRION obtine un distilat fin si aromat sunt din soiuri de vita de vie create in Romania, cum sunt Zghihara Husi, Iordana Transilvania, Cramposia Dragasani, Sarba, Plavaia, sau soiuri internationale ca Aligote, Riesling italian, Sauvignon.
Dupa culesul strugurilor si transformarea acestora in vin urmeaza distilarea. Aceasta se executa corect prin extragerea substantelor volatile din vin care imbogatesc alcoolul etilic din distilatul de vin crud. Pentru ca distilatul de vin sa fie de cea mai buna calitate, procesul de distilare incepe la sfarsitul lunii octombrie si dureaza pana la inceputul lunii martie, in lunile reci ale anului, luni in care vinul poate fi pastrat neconditionat fara adaosuri care altereaza distilarea.

Distilarea este urmata de maturare. Spre deosebire de alte tipuri de alcool, Brandy-ul nu se matureaza in sticle. Invechirea brandy-ului se realizeaza in butoaie mici din stejar din soiurile aromate quercus petraea si quercus robur din zona subcarpatica a Romaniei. Contactul indelungat cu lemnul evidentiaza notele parfumate ale Brandy-ului.

Crama subterana pastreaza butoaiele pline in conditii optime, la un nivel constant al temperaturii si umiditatii, protejand astfel aurul chihlimbariu de alterarile aromelor fine.

Odata imbuteliate, sticlele de brandy vor fi conservate in picioare deoarece bautura nu trebuie sa intre in contact cu dopul. Putem pastra o sticla nedeschisa multi ani, deoarece sticla pastreaza calitatile vinarsului intacte.