Programul UNESCO - L’Oréal „Pentru femeile din stiinta” are doua castigatoare: Dr. Nicoleta Preda si Dr. Elena Butoi

  • 13.07.11
  • 573

Dr. Nicoleta Preda si Dr. Elena Butoi sunt cele doua bursiere nationale ale programului UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta”, editia II - 2011.

Ele au castigat editia de anul acesta primind doua burse de cercetare: prima, pentru o lucrare din domeniul Chimiei (anul 2011 fiind anul International al Chimiei) iar cea de-a doua, pentru o lucrare din domeniul Stiintelor Vietii. Bursele, in valoare de 42.000 de lei (RON) fiecare, le vor ajuta sa deruleze activitati de cercetare in cadrul unei institutii de profil din Romania.

Nicoleta Preda, castigatoare a bursei nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta”, Sectiunea Chimie

Nicoleta Preda a castigat bursa la Sectiunea Chimie cu un proiect care vizeaza obtinerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicatii in dezvoltarea de senzori si cataliza. Activitatea de cercetare va fi desfasurata in cadrul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM). La cei 35 de ani, Dr. Nicoleta Preda are peste 40 lucrari publicate in reviste de specialitate.

Cercetarea stiintifica poate oferi o sansa reala de afirmare profesionala pentru tinerele din Romania. In acest context, bursa nationala UNESCO – L’Oréal reprezinta o oportunitate importanta in dezvoltarea unor noi competente profesionale pentru tinerele care isi desfasoara activitatea in domeniul cercetarii stiintifice”, a declarat Dr. Nicoleta Preda.

Elena Butoi, castigatoare a bursei nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta” Sectiunea Stiintele Vietii

Proiectul castigator la Sectiunea Stiintele Vietii propus de Elena Butoi analizeaza rolul celulelor si moleculelor inflamatorii in accelerarea aterosclerozei, cauza principala de mortalitate in tarile dezvolate, inclusiv Romania (65%). Rezultatele pot contribui la o abordare inovativa in tratamentul aterosclerozei. Activitatea de cercetare va fi desfasurata in cadrul Institutului de Biologie si Patologie Celulara “Nicolae Simionescu”.

Am fost impresionata de programul „Pentru femeile din stiinta” lansat de L’Oréal si UNESCO, de scopul programului de a incuraja urmarea vocatiei in domeniul stiintei si de a recunoaste realizarile profesionale ale femeilor cercetator din intreaga lume”, a declarat castigatoarea de anul acesta a sectiunii Stiintele Vietii.

Juriul celei de-a doua editii a programului a fost format din reprezentanti L’Oréal Romania si ai institutiilor partenere ale programului: Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Academia Romana si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Lansat oficial in Romania la sfarsitul anului 2009 programul de burse nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Stiinta” recunoaste si incurajeaza activitatea tinerelor cercetatoare din tara noastra, avand ca unic scop promovarea activitatii de cercetare si sustinerea acelora care doresc sa paseasca pe acest drum.

Castigatoarea primei editii a Programului de burse nationale „UNESCO - L’Oréal, „Pentru Femeile din stiinta” este Dr Ruxandra Jurcut. Proiectul propus anul trecut a vizat realizarea primului studiu populational din Romania de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienti tineri care sufera un infarct miocardic acut sau alte evenimente trombotice.

Editia a treia a Programului de burse nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta” va fi lansata in toamna acestui an.


Programul „For Women in Science”, la nivel international

Lansat in 1998 de L’Oréal si UNESCO, programul „For Women in Science” a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetator a fost recunoascuta la nivel international, prin acordarea unor premii dedicate. Astazi, premiile acordate la nivel international sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care incurajeaza urmarea vocatiei in domeniul stiintei si recunoaste realizarile profesionale ale femeilor cercetator din intreaga lume.

Din 1998, 67 de premii pentru excelenta in domeniul cercetarii au fost acordate la nivel international pentru femeile cercetator care au avut o contributie exceptionala la domeniul stiintei, devenind modele pentru tanara generatie. De asemenea, 195 de cercetatoare au primit burse la nivel international (doua dintre acestea fiind cercetatoare din Romania – Adriana Jalba in 2003 si Dr. Elena Luminita Bradatan in 2004). La nivel national, programul „For Women in Science” se desfasoara in 103 de tari si a permis, pana in prezent, unui numar de peste 800 de tinere sa isi continue activitatea de cercetare.

*****
Compania L’Oréal, lider in industria frumusetii din lume, a sarbatorit recent centenarul - 100 de ani de cand a inceput aventura frumusetii. Compania care la inceput avea un singur brand, infiintata de un chimist vizionar, Eugène Schueller, a devenit, in timp, liderul mondial in industria frumusetii, datorita abordarii stiintifice riguroase, ambitiei de a cuceri pietele internationale si cautarii permanente a inovatiei si calitatii. Astazi, compania are 23 de branduri la nivel mondial, prezente in toate lanturile de distributie (saloane de cosmetica, piete de larg consum, lanturi de lux, farmacii), cu origini culturale diverse.

Departamentul de cercetare si dezvoltare al grupului – care s-a bucurat in 2010 de un buget anual de 665 milioane de Euro si de mai mult de 3.400 de cercetatori activi in 18 centre de cercetare si 15 centre de evaluare din intreaga lume – dezvolta noi molecule si formule in domeniul ingrijirii parului si a pielii. L’Oréal nu face niciun compromis de la angajamentul sau privind standardele ridicate de sanatate si de siguranta consumatorilor. Compania fabrica mai mult de 4,5 miliarde de produse in fiecare an; numai in 2010 a inregistrat 612 patente de cercetare stiintifica.
Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO a fost infiintata in 1995 si este institutie publica in coordonarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, asigurand legatura Romaniei cu UNESCO, in baza colaborarii cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Romane si cu alte institutii si organisme centrale.

Comisia Nationala pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Nationale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanta de specialitate guvernelor proprii si delegatiilor la Conferinta Generala in domeniul UNESCO si al programelor sale; rol de legatura intre Secretariatul UNESCO si structurile guvernamentale si neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor si activitatilor nationale; rol participativ in elaborarea, implementarea si evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante in Romania, facandu-le repere ale dezvoltarii socio – economice – durabile. Pe de alta parte, Comisia are rolul de a fructifica in planul activitatii globale a UNESCO valorile romanesti in domeniul educatiei si stiintei, precum si profunzimea si diversitatea culturala romaneasca.

Academia Romana
este cel mai inalt for de stiinta si de cultura din Romania. A fost fondata la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literara Romana, devenita in 1867 Societatea Academica Romana, iar in 1879 Academia Roamana. Conform statutului, rolul principal al Academiei consta in cultivarea limbii si literaturii romane, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii romane, studierea istoriei nationale romane si cercetarea in cele mai importante domenii stiintifice. Academia Romana are 181 de membri activi alesi pe viata.
Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica este institutie publica, aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin care acesta isi realizeaza atributiile in domeniul cercetarii. Autoritatea are misiunea de a asigura elaborarea, aplicarea, monitorizarea si evaluarea politicilor in domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii, in acord cu strategia si cu Programul de guvernare, in scopul de a fi asigurate, pe aceste baze, largirea patrimoniului national si international tehnologic si de inovare, dezvoltarea economica durabila, accesul pe piata interna, europeana si pe piete globale, realizarea societatii informationale bazate pe cunoastere, satisfacerea nevoilor cetateanului si cresterea calitatii vietii acestuia.