Romanian Fair

  • 24.11.10
  • 675

Virtual Bucharest in Second Life este gazda unei mini-expozitii - Romanian Fair - in care 10 creatori romani isi expun timp de o luna cele mai bune produse virtuale. Luna noiembrie marcheaza si implinirea a 2 ani de la deschiderea primului oras virtual romanesc replicat in Second Life, mai exact pe 29 noiembrie 2008 cand a fost inaugurat corespondentul Pietei Revolutiei in in spatiul 3D – Virtual Bucharest.

De atunci grupul „Proud Romanians” a ajuns la 11.500 de membrii iar Virtual Bucharest a inregistrat numai in ultimul an peste 200.000 vizitatori. Romanii petrec in medie aproximativ 4 ore pe zi in lumea virtuala iar Banca Comerciala Romana si Centrul Medical Unirea au aici un sediu virtual si desfasoara diverse actiuni de marketing – concursuri, advergame-uri, evenimente sau activitati educationale cum ar fi, in aceste saptamani, Scoala de bani.

Expozitia Romanian Fair are ca scop promovarea creativitatii utilizatorilor romani, unii dintre ei avand deja branduri virtuale bine consolidate si din care obtin venituri ce pot ajunge si la 2000 $ reali, lunar.

Paty Paule si-a inceput afacerea virtuala in 2008 pe o nisa dedicata avatarelor de copil. Magazinul ei Cartoon Kids vinde imbracaminte, incaltaminte, mobilier si jucarii animate, obtinand un profit net intre 800-1000 $ reali lunar (dupa plata cheltuielilor de hosting si marketing care se ridica la 1000 $ lunar).

Floyd Mistwalker este activ de un an pe piata produselor de mobilier, realizand obiecte de decoratiuni interioare in programe 3D externe pe care ulterior le importa in Second Life. La inceput lucra in jur de 8 ore zilnic pentru a-si diversifica gama de produse, acum aloca 2-3 ore pentru magazinul virtual Prim Savers si castiga lunar intre 1500-2000 $ reali.

CrashOV Uladstron a inceput din august 2009 cu creatia de imbracaminte si accesorii pentru personalizarea avatarelor. Ulterior s-a extins in zona de obiecte 3D business-to-business, magazinul ei Smexy Town generandu-i profituri intre 1000-1500 $ lunar dar pentru care munceste, cu pasiune, peste 8 ore zilnic.

Printre romanii cunoscuti deja in comunitatea internationala ca si creatori talentati se mai numara Rebeca Dembo, creatoare de skin-uri, cu magazinul virtual CandyDoll, Luana Juliesse cu magazinul de bijuterii Milady’s, Meghindo Romano premiata in 2010 pentru design-ul creatiilor sale vestimentare si 2408 Alekseev, creatoare de pantofi eleganti, foarte apreciati pe platforma virtuala. Alaturi de ei expun la Romanian Fair: Monica Zemenis care realizeaza de animatii, Rux Anatra cu obiecte de decor si accesorii pentru avatar si Inka Mexicola creatoare de skin-uri si imbracaminte.

„Virtual Bucharest si-a propus inca de la deschiderea sa in 2008 sa devina un spatiu de promovare a romanilor in acest mediu 3D, extrem de imersiv, al lumii virtuale Second Life. Aniversam 2 ani in care am organizat numeroase activitati si evenimente, am integrat campanii ale unor branduri reale dar mai ales am vazut crescand o comunitate de romani ambitiosi si creativi. In ciuda crizei, se pot castiga bani din Second Life, pentru unii dintre creatori aceasta fiind principala sursa de venituri, insa succesul presupune, la fel ca si in viata reala, talent plus multe ore de munca.” declara Aura Tatu Creatorul Virtual Bucharest.

Romanian-Fair a fost gandit atat ca o sursa motivationala pentru alti romani care doresc sa-si construiasca o afacere virtuala cat si ca o invitatie pentru strainii din Second Life de a intra in contact cu creativitatea autohtona. „O afacere virtuala se bazeaza intr-o oarecare masura pe aceleasi principii ca si o afacere reala, trebuie sa dai dovada de rabdare, ambitie, talent si un dram de noroc. Nu te astepta la castiguri fabuloase de la inceput si concentreaza-te pe a-ti face numele cunoscut, continua sa muncesti si sa-ti imbunatatesti mereu produsele.” spune Meghindo Romano, creatoare de rochii haute-couture. Pentru cineva care isi doreste sa castige bani din Second Life, Floyd Mistwalker este de parere ca „trebuie sa fie serios si sa caute pe piata produselor virtuale o nisa in care se pricepe si in care sa fie dispus sa investeasca timp si pasiune. Si sa nu fie dezamagit daca nu se imbogateste imediat.”