Statul pe scaun la birou pentru o lunga perioada iti scurteaza viata
- 14.05.15
- 1333
Conform unui studiu publicat in 2014, peste jumatate din romani folosesc internetul, iar majoritatea celor care lucreaza la birou petrec 7-8 ore pe zi la calculator. Indiferent de motivele pentru care stau mult pe scaun, mii de oameni viziteaza anual spitalul din cauza durerilor de spate. Ceea ce putini stiu este ca majoritatea acestor dureri au legatura cu presiunea la care este supus spatele nostru dupa zile de stat in fata computerului.
Atunci cand stai pe scaun pentru lungi perioade de timp nu iti afectezi doar spatele, ci si postura, circulatia sangelui, muschii, nervii, ochii, creierului. Este poate una din cele mai mari probleme de sanatate pe care le avem, despre care nimeni nu vorbeste.
Ce spun studiile?
Cercetatorii de la Journal of Physical Activity and Health au descoperit ca incidenta pentru dizabilitati este mai mare de 1.52 ori cu fiecare ora pe care o petrecem sedentar, indiferent de cat timp petrecem activ.
O lucrare publicata anul acesta in Annals of Internal Medicine spune ca sedentarismul pe timp indelungat este asociat cu un procentaj mai mare cu 15-20% de deces din orice cauza (infart, cancer) si cu 90% risc crescut de diabet, in special de tipul II.
O alta analiza realizata pe baza a 41 de studii internationale spune ca timpul pe care o persoana il petrece pe zi stand pe scaun este asociat cu un grad crescut de afectiuni ale inimii, diabet, cancer, moarte, indiferent de cate exercitii face zilnic.
Alte efecte adverse asociate ale statului pe scaun includ blocajul soldurilor, muschi abdominali moi, minte intetosata, dureri de gat, dureri de spate si umeri, coloana vertebrala inflexibila, gat intepenit, circulatie perfica proasta, mai ales la nivelul picioarelor, obezitate in lipsa miscarii, pancreas suprasolicitat, oase fragile.
Ce poti face?
Daca te-ai obisnuit ca in fiecare zi dupa serviciu sa te duci acasa si sa te asezi pe canapea in timp ce deschizi televizorul poate ca ce ai citit mai sus iti va da de gandit. Da, poate ca nu ai ce face in privinta jobului care te tine pe scaun 8 ore, dar macar ai control absolut asupra ceea ce faci dupa. Relaxarea nu inseamna a te uita la televizor sau a sta cu laptopul sau tableta in brate. Creierul este de fapt tot in faza de procesare a informatiei, de sintetizare si nu faci altceva decat sa-l expui la stimuli.
Pentru a minimiza din efectele secundare ale statului zilnic pe scaun este necesar sa-ti intaresti muschii spatelui. Exista miscari simple de yoga care pot reduce si cu timpul chiar elimina durerile de spate. In plus acestea actioneaza sinergic cu efectul de linistire a mintii care incepe sa se retraga din presiunea la care este supusa zilnic.
Scoala Iubirii organizeaza saptamanal cursuri de Hatha Yoga destinate tuturor celor care vor sa iasa pentru o ora jumatate din agitatia cotidiana, sa patrunda intr-un univers al linistii si in acelasi timp sa-si rezolve si diferite probleme de sanatate.
”Spatele nu este o zona care poate fi intinsa sau indreptata atat de rapid precum tricepsul de exemplu. Este nevoie de rabdare, timp si perseverenta pentru scapa de dureri. In plus, alte lucruri care te pot ajuta sa mai reduci din presiunea la care-ti supui corpul zilnic si sa ai o stare generala buna dupa jumatate de zi petrecuta in fata calculatorului ar fi stilul de viata si dieta sanatoasa, sportul, timpul petrecut in natura, relaxarea, folosirea unei pernute speciale pentru scaun, consumul de lichide (ceai, apa cu lamaie), meditatia, strechingul sau yoga, pauzele scurte la fiecare ora de stat jos. E foarte important ca atunci cand ajungem acasa sa nu urmam acelasi tipar ca si la birou si sa constientizam ca adictia mentalului fata de stimuli nu face decat sa ne scurteze viata. La un nivel profund cu totii stim cum sa avem grija de noi”, explica Andreea Lada, fondator al Scolii Iubirii.
Iata cateva exercitii de yoga pe care le poti face zilnic la birou pentru a elibera tensiunea din spate.
Padahastasana sau postura mainilor la picioare. Avand talpile paralele si usor departate ne aplecam in fata cat mai mult incercand sa atingem degele de la picioare cu mainile, urmarind sa tinem genunchii cat mai intinsi. Incepem sa elasticizam coloana cat mai mult, daca nu ajungem la degetele de la picioare este suficient sa lasam bratele grele la sol. La revenire derulam coloana cat mai usor, capul fiind ultimul care se ridica.
Trikonasana sau postura triunghiului. Este foarte buna pentru intarirea spatelui si picioarelor si alungeste muschii laterali in timp ce intinde fibrele muscalare din partea interioara a soldului. Cu picioarele la 90 de grade ne aplecam spre dreapta mentinand trunchiul in plan vertical, cu mana stanga ridicata vertical, iar cea dreapta asezata pe picior. Postura se executa simetric, mai intai cu bratul stang ridicat, iar apoi cu bratul drept ridicat.
Scoala Iubirii realizeaza saptamanal clase de Hatha Yoga in fiecare joi, incepand cu ora 19.30 la Blue Aerobic (Str. Soldat Gheorghe Matac nr. 15-17, zona Barbu Vacarescu). Mai multe informatii pe www.scoalaiubirii.ro si pe Facebook.