Tinerii romani, foarte familiari cu celebritatile internationale

  • 26.11.09
  • 589

Brad Pitt, Madonna, Angelina Jolie, Britney Spears si Tom Cruise sunt cele mai cunoscute vedete in randul tinerilor romani.

GfK Romania a realizat un studiu online de testare a notorietatii de care se bucura celebritatile lumii printre romani.

Studiul a fost aplicat in luna septembrie pe propriul panel de respondenti online – www.askGfK.ro - numarul participatilor la sondaj fiind de 800, esantion reprezentativ pentru populatia urbana utilizatoare de Internet, cu varsta cuprinsa intre 18 si 44 ani.

Lista celebritatilor evaluate a inclus un numar de 25 de nume din diferite domenii: film, muzica, televiziune, sport. Cele mai cunoscute celebritati in Romania s-au dovedit a fi Brad Pitt, Madonna, Angelina Jolie, Britney Spears, Tom Cruise sau David Beckham, iar cel mai putin cunoscute sunt Tiger Woods, Jay-Z, Bruce Springsteen, Sean (Diddy) Combs, David Letterman, George Lucas.

Actorii si cantaretii sunt celebritatile care domina topul in urma evaluarilor facute in cadrul studiului online, aratand interesul crescut al tinerilor romani pentru filme si muzica.

Angelina Jolie are succes in Romania, este una dintre cele mai cunoscute vedete, aproape 80% dintre respondenti o plac si oamenii nu s-au plictisit sa auda stiri despre ea.

Britney Spears este una dintre cele mai cunoscute celebritati, insa pierde cel mai mult din aprecierea romanilor comparativ cu ceilalti. Dintre cele 25 de vedete evaluate, ea este singura care primeste cele mai multe mentiuni pentru <nu-mi place> (42%) si, in plus, oamenii s-au plictisit sa tot auda povesti despre ea.

Romanii si-au pierdut de asemenea interesul pentru David Beckham si Madonna – sunt persoane foarte cunoscute in Romania dar care se situeaza sub medie in clasamentul celebritatilor care plac si despre care oamenii sa-si doreasca sa citeasca in presa.

Studiul askGfK demonstreaza ca exista celebritati cu mai mare succes la femei, respectiv la barbati. Oprah Winfrey are cei mai multi admiratori in randul femeilor. Tiger Woods este cunoscut mai mult de barbati si tot acestia au fost cei care au dat cele mai multe dintre evaluarile pozitive. Spre deosebire de lumea golf-ului, mai putin familiar romanilor, tenisul si basketul reusesc sa stranga mai multi admiratori pentru cei mai buni jucatori ai lor (Roger Federer si Michael Jordan), multi dintre fanii acestor VIP-uri fiind de sex feminin.

60% dintre respondenti afla informatii despre celebritati din surse online si doar 40% din presa scrisa. In ceea ce priveste sursele online, motoarele de cautare (Google si Yahoo) reprezinta o interfata foarte utila pentru utilizatorii de Internet atunci cand cauta informatii. Un al treilea canal de informare online ce apare frecvent in mentiunile respondentilor este reprezentat de paginile web despre filme, cinematografe sau ghiduri TV.