Totul despre balsamul de par

  • 30.07.09
  • 471

Beneficiile utilizarii balsamului sunt numeroase. In urma utilizarii balsamului, parul are un aspect natural, sanatos si matasos, devine stralucitor si mult mai usor de coafat. Asa cum expertii in domeniu recomanda utilizarea unui hidratant SPF15 in fiecare zi, utilizarea balsamului este recomandata la fiecare spalare.

„Balsamul reduce electrizarea parului si netezeste firele rebele, astfel incat parul este mai usor de aranjat si mai putin deteriorat”, sustine Dr. Neuser.

Vopsirea parului si coafarea lui la temperaturi ridicate necesita utilizarea balsamului. „Daca iti vopsesti parul sau il coafezi la temperaturi ridicate, mareste cantitatea de balsam folosita”, ne sfatuieste Dr. Neuser. „Aceste procese slabesc structura firului de par si, automat, si protectia acestuia, astfel incat trebuie sa prevenim deteriorarile ce pot aparea.”

Atentie la deteriorare!

TIPUL DETERIORARII CAUZAT DE REZULTAT
Mecanic Tratament dur ca ingrijire, periere excesiva incorecta ori stergerea prea puternica cu prosopul Deteriorarea suprafetei firului de par ce poate duce la asprirea acestuia, la lipsa de stralucire si flexibilitate
Termic supra-incalzirea la uscator, ondulator, placi de indreptat parul Initial duce la deshidratare, astfel incat parul devine mai putin flexibil si supus mai mult riscului deteriorarii mecanice.
La uscarea excesiva cu uscatorul sau coafarea la temperaturi ridicate, parul ud se poate arde – ceea ce ar putea duce la ruperea firelor de par
 
Chimic nuantare, decolorare, ondulare permanenta, indreptare permanenta, expunere solara, apa de mare si apa cu continut ridicat de clor (la piscina) Reactiile chimice deschid sau trec de suprafata firului de par alterand structura, determinand reducerea proteinelor din cortex, lasand firul de par slabit si vulnerabilIn consecinta, indiferent de tipul parului tau, acesta va beneficia de pe urma balsamului iar rezultatul va fi un par mai sanatos. Unele persoane au nevoie de mai mult balsam decat altele – de exemplu, persoanele cu parul des, aspru au nevoie de mai mult balsam pentru a-l mentine flexibil.

Regula folosirii balsamului pentru un par ideal? Cu cat supui parul la mai multe schimbari (coafare, periere, utilizarea aparatelor termice), cu atat ai mai multa nevoie de balsam. In stransa legatura cu lungimea sa, tratamentele chimice, utilizarea aparatelor termice si tratamentele mecanice de coafare isi lasa toate amprenta asupra parului.

Coafarea parului scurt are nevoie de aceeasi cantitate mare de balsam ca in cazul parului lung datorita faptului ca parul la nivelul umarului poate avea, in medie, varfurile de 3 ani de zile (imagineaza-ti prin cate a trecut parul tau in acesti 3 ani !).

„Daca parul tau este scurt, ai putea crede ca nu ai nevoie de balsam, insa trebuie tinut cont de faptul ca parul scurt deseori este supus unor tratamente cu produse de stilizare pentru a-l putea aranja si a-i oferi volum”, ne avertizeaza Dr. Frauke Neuser.

Daca cele spuse mai sus nu te-au convins sa iti alegi balsamul preferat, poate te vor convinge informatiile care iti spun ca, daca parul tau nu este intr-o conditie foarte buna atunci este mult mai dificil sa obtii o coafura rezistenta. „Cat de bine rezista parul tau la o coafura noua si cat de usor este el de coafat sunt direct proportionale cu starea parului tau. Din punct de vedere stiintific, stim ca, daca parului tau nu i se aplica balsam asa cum trebuie, atunci este mai putin hidratat si coafura rezista pentru mai putin timp”, adauga dr. Frauke.

PATRU MITURI SI REALITATI despre balsam

MIT : toate sunt la fel.
REALITATE: ingredientele inscrise pe eticheta unui balsam te pot face sa crezi ca toate produsele sunt identice, dar cantitatea, calitatea si modul in care aceste ingrediente au fost incluse in produs conteaza mai mult.

MIT: ingrasa parul.
REALITATE: cand produsele pe baza de silicon au fost pentru prima oara introduse pe piata, au aparut multe povesti despre cum vor afecta ele parul si cum il vor ingrasa, de fiecare data cand astfel de produse sunt utilizate. In ultimele doua decenii, tehnologia care utilizeaza siliconul s-a imbunatatit. Acum ele sunt sub forma de micro-picaturi, depozitate pe suprafata parului, facandu-l mai moale si mai stralucitor. Cercetarile au demonstrat ca aceste picaturi sunt indepartate in momentul spalarii parului, astfel incat nu exista nici un risc al ingrasarii lui.

MIT: ingreuneaza parul.
REALITATE: Balsamul de par cu o tehnologie avansata are ca si component de baza un gel cu structura de retea care actioneaza doar asupra zonelor uscate de pe suprafeta firului de par, fara ca aceasta sa se supraincarce.

MIT: nu conteaza tipul de sampon utilizat.
REALITATE: Studiile au demonstrat ca utilizarea unui sampon adecvat tipului tau de par, impreuna cu un balsam potrivit pot intensifica actiunile benefice asupra parului. Pentru o ingrijire maxima acest sampon poate fi combinat cu balsamul din aceeasi gama.