Transpiratie excesiva?

  • 25.09.08
  • 809

Sunt persoane pentru care transpiraÅ£ia în exces creează un mare disconfort social mai ales că nu o pot controla, în ciuda faptului că încearcă toate deodorantele care în spoturile tv par impătabile, dar care, în realitate nu sunt eficiente.
Din punct de vedere medical această problemă se numeşte hiperhidroză şi poate fi generalizată sau localizată.
Cea generalizată este generată, de cele mai multe ori de cauze organice cum ar fi: bolile metabolice (diabet), endocrine ( hipertiroidie), neurologice, tumori, boli febrile, tuberculoză. De asemenea, hiperhidroza generalizata se mai poate asocia cu consumul unor anumite medicamente ( antidepresive, propanolol, etc. )
Tratamentul hiperhirozei generalizate constă în identificarea patologiei de bază ÅŸi tratarea acesteia.

Cu totul alta este situaÅ£ia în cadrul hiperhidrozei localizate. Aceasta se manifestă la nivel axilar, palmar ÅŸi in zona tălpilor ÅŸi nu este generată de o cauza organică, ci de tulburări funcÅ£ionale de secreÅ£ie a transpiraÅ£iei. Astfel, la unele persoane glandele sudoripare reacÅ£ionează exagerat ÅŸi secretă în exces la cei mai mici stimuli emoÅ£ionali sau termici.
Din păcate, parfumurile ÅŸi deodorantele stick sau roll-on pot cel mult masca mirosul, dar nu vă feresc de situaÅ£iile penibile în care bluza este mereu pătată la nivelul axilei, iar palmele ÅŸi tălpile sunt veÅŸnic umede.

Produsele topice, eficienţă maximă în tratarea transpiraÅ£iei excesive
„Una dintre metodele cele mai eficiente ÅŸi uÅŸor de accesat este folosirea unor preparate topice (creme, geluri, pudre, spray ) care au în compoziÅ£ie substanÅ£e ce inhibă secreÅ£ia sudorală: acid boric, acid tanic, formaldehidă, gludaraldehidă, etc.” declara Dr. Florin Dumitru, medic specialist dermatolog, consilier al Clubului Dermoconsumatorilor City Pharma.
„Cea mai eficientă ÅŸi răspândită dintre aceste substanÅ£e este clorura de aluminiu anhidră. Pe piaţă există multe produse dermatocosmetice care conÅ£in aceasta substanţă, iar un dermatolog sau un farmacist vă poate consilia în alegerea unuia sau altuia. In general, aceste produse se aplica îndeosebi seara, pentru o eficienţă crescută ” adauga Dr. Dumitru.

În afara acestor produse topice, există ÅŸi unele medicamente cu rolul de a opri transpiraÅ£ia. DeÅŸi sunt eficace, ele nu sunt folosite pe scară largă din cauza efectelor secundare greu de suportat, cum ar fi: tulburări de vedere, de micÅ£iune, uscăciunea mucoaselor.
O alta metodă eficientă de combatere a tranpiraţiei excesive este procedura numită iontoforeza.
Aceasta presupune expunerea zonelor afectate, de obicei tălpi sau palme, într-un mediu lichid prin care trece un curent de mică intensitate 15-20 mA.

Un efect tranzitor (de ordinul lunilor) asupra transpiraÅ£iei au injecÅ£iile cu toxină botulinică. Dar exista ÅŸi un efect secundar, unul spontan rezolutiv ÅŸi anume slăbiciunea musculară a muÅŸchilor mâinii, atunci când zona tratată este cea de la nivelul palmelor.
„Dacă metodele de mai sus nu sunt suficient de eficace ÅŸi dacă doriÅ£i o rezolvare de durată există ÅŸi alternative radicale cum ar fi intervenÅ£iile chirurgicale. Acestea presupun fie înlăturarea ganglionilor nervoÅŸi care controlează procesul de sudoraÅ£ie în zonele respective, fie înlăturarea glandelor sudoripare printr-un procedeu de <raÅŸchetare> a acestora, la nivel axilar” spune Dr. Florin Dumitru.
Mai multe informaţii despre recomandările specialiştilor şi despre metode şi produse care combat transpiraţia găsiţi pe www.dermocityclub.ro